diumenge, 8 de juny del 2014

De Juan Carlos I a Felipe VI: Monarquia o República




Vaig viure en directe la transició espanyola. De la dictadura a la “democràcia”.
Franco havia avalat i preparat  a en Juan Carlos com a successor, perquè controlés el procés, i ho feu botant-se una línia dinàstica ( bon tirabuixó) saltar-se el pare el Compte de Barcelona Juan de Borbón.

Les forces polítiques que donaren el seu suport a què s’anés cap a una monarquia parlamentaria, apart de l’UCD que presidia Adolfo Suarez , primer president de la democràcia i proposat per Juan Carlos, perquè s’encarregués de “dissoldre” els elements franquistes que encara eren bastants i prou poderosos dins les institucions. AP, va donar el suport.  PSOE també, amb  Felipe Gonzalez i com no el PCE – que havia legalitzat Suarez,  amb la figura de Santiago Carrillo. A canvi del suport i desballestar l’esquerra rupturista, cosa que va fer a la perfecció.
Ara tenim un nou marc amb l’abdicació de Juan Carlos I i la successió d’un altre Felip ( aquesta vegada no per les armes). Ja patirem la destrucció dels privilegis de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears i Pitiüses per un  altre borbó del mateix nom Felip V amb el decret de Nova Planta.
Felip VI no ha estat elegit democràticament i ara mateix es plantejarà, el mateix que s’hauria d’haver fet 1978; ja que el cop d’estat d’en Franco, fou contra un règim legalment constituint la II República (1931-1939)
Els partits que han donat suport a la monarquia o tant a dir més a Juan Carlos I, han rebut una garrotada molt forta a les eleccions europees. Perdre entre els dos partits majoritaris prop de cinc milions de vots no passa a diari. Per altra banda partits de caire republicà com EU, Podemos, o nacionalistes com ERC, han fet uns increments impressionant.
PP i PSOE, han preparat una operació d’estat de gran calat. Tenen molta presa.
Amb una monarquia gastada, esquitxada i desprestigiada per diversos casos de corrupció (NOOS i altres afers). Necessiten canviar de figura perquè continuï tot “Atado y bien atado” apareix en escena Felip VI.
Memòria històrica: El padrí de Felip VI, el va fer a defora unes eleccions municipals (1931) que proclama la II República amb Niceto Alcala Zamora de President. Alfonso XIII cap a l’exili.
La història marca els ritmes i els tempos. Ens trobem en una “revetlla” de les properes eleccions municipals i autonòmiques. La situació de les classes populars dins l’estat espanyol és desesperada: Atur, retallades en educació, sanitat, prestacions socials, desnonaments, el rescat de la banca per afavorir altre cop al sistema financer i fam en el carrer, inclusiu qui fa feina no pot cobrir les necessitats bàsiques amb el sou.
La situació al carrer s’està radicalitzant i no és estrany. Mentre uns pocs tenen un bon coixí, cobren uns sous insultants, es multipliquen els casos de corrupció ( doblers públic) qui ho pagam som nosaltres amb els nostres impostos. Ens estan arruïnant.
Els dos partits majoritaris, han acotat el cap a la política neoliberal europea, del FMI (Fons Monetari Internacional) i BCE ( Banc Central Europeu) i qui porta la batuta Frau Merkel, braç executor, que ha marcat la política econòmica i social europea.
Els ciutadans i ciutadanes, ens estam, no tan sols cansats, si no farts i molt emprenyats.
PP i PSOE ( puc afegir CIU) han aconseguit fer més rics als seus amics i rejuntar la riquesa encara en menys mans, durant la crisi creada pel sistema financer per enriquir-se més, a canvi de deixar milions de persones dins la precarietat, la pobresa i al carrer. No se’ls hi perdona i ja han rebut un vot de càstig a les Europees.
Què té que veure aquesta abdicació amb el referèndum pel dret a decidir a Catalunya (9N); i la posició al País Basc?  Refermar en la figura fe Felip VI, la pàtria que tant enyoren: “Una, grande y libre” S’hauran d’esmerçar molt. Europa ja no és la mateixa. I Felip VI, no té tant suport com els Juancarlistes donaven al seu pare. Una tessitura complicada.
El debat, ja no serà monarquia espanyola o república espanyola.
Ha estat una operació d’estat que pot esser més perillosa del que es pensen, per a qui l’han orquestrada.
2014  fins el maig de 2015, l’olla política i social estarà bullint. Pot arribar un gran esclafit.
Repeteix que la història posarà a cada un al seu lloc. Veurem un canvi històric.

1 comentari:

  1. Quan vaig escriure aquest article; tal volta una premonició fonamentada amb els resultats de les eleccions europees i el procés pel Dret a Decidir del 9N; l'acabava escrivint "Veurem un canvi històric". Idò si: L'abdicació de Juan Carlos I, la dimissió de Rubalcava com a Secretari General de PSOE i per la cirera, la dimissió de Pere Navarro del PSC. I em sembla, que així com està l'olla, veurem més coses.

    ResponElimina