divendres, 26 de desembre del 2014

Un crític 2014 i un proper 2015 més que remogut



                                           Malgrat tot, vull acabar l'any amb una imatge d'esperança



Quan surti publicat aquest article al Setmanari Sóller, hauran passat les festes de Nadal, celebrat l’entrada del nou any 2015 i vos promet que ara mateix no em ve gaire de gust fer una recapitulació de 2014.  
Així com el 2014 ha estat prou mogut a molts nivells, el que ve segur que ho serà, tant a nivell municipal , autonòmic, estatal i crec que internacional, vist el que deixam enrere.
Anem per parts. El 24 de maig hi haurà unes eleccions autonòmiques i municipals que poden fer un tomb del final del bipartidisme, que hem patit des de l’inici de la “democràcia” que jo la qualific de “partitocràcia” ja que cada període de temps han alternat el poder.
L’entrada a l’escenari polític de “Podemos” que em té un tant desorientat el seu discurs i el seu programa electoral (el tenen?). Els resultats de les enquestes el donen com a una força que arrasa amb intenció de vots i pot convertir-se en una primera força. No em pos a analitzar els seus pros i contres, ni les contradiccions internes, perquè a lo llarg de l’any hi haurà prou temps.
Respecte al missatge darrer del desgovern del Partit Popular, s’ha vist clar que estan donant pals de cec i no n’encerten una, al manco per recuperar la intenció de vot cap a la formació. Enmig de casos de corrupció, un dels més sonats el Gürtel amb les mogudes diverses dins del poder judicial i l’intent del control; l’oposició a legislar pèl  bé de les persones més desfavorides per la “crisi” que ja he dit com es va tramar, negant-les la dignitat que els correspon; les prospeccions petrolieres que han aixecat un tsunami a diverses comunitats autònomes; la darrera llei mordassa, inquisitorial,  de la qual el ministre d’interior Jorge Fernández Diaz, passarà a la història com el “Torquemada del segle XXI”  i per acabar d’arrodonir l’insult a les classes populars pujant el SMI tres euros, o sigui 36 euros anuals.
Respecte a l’altre partit majoritari PSOE, també amb prou casos de corrupció a les seves files; una oposició de pantomima, ja que ells també tenen prou draps bruts que els hi poden tirar en cara durant els seus respectius governs i l’aparició del capità d’un vaixell sense rumb, Pedro Sanchez com a imatge “regeneradora”, tot i que darrera em sembla que Rubalcaba i altres “barons” hi estan a l’ombra, em sembla que no dóna cap garantia als seus antics votants; els quals bastants s’estan girant cap a “Podemos” i altres formacions. La llenegada monumental pegada pels dos grans partits a les eleccions europees passades, dóna que pensar.
Respecte a altres forces polítiques d’esquerra, la intenció de formar un bloc unitari sembla que és més complicat -segons quins pactes antinatura- que mesclar aigua amb oli. No oblidem la ressorgida de molts moviments socials que estan al carrer i també marcaran fita.
No em ve de nou, l’esquerra sempre es baralla a deshora, després les coses van com van, i si torna governar la dreta pels seus despropòsits, es tornaran a tirar els plats al cap, repartint culpes.
Quan hi va haver la intervenció de Pablo Iglesias de Podemos a Catalunya,  que va envestir a David Fernàndez de la CUP, ell li contesta que quan el canó de l’escopeta està tort, les baixes són a les pròpies files. Si s’ha confús d’enemic, haurien de fer un seriós plantejament i si hi ha altres intencions, ja es veuran.
El panorama : crec que serà una campanya electoral històricament única i molt especial.
Canvis a nivell estatal, tot i que les multinacionals, grups de poder, mercat i financeres, mouran peça per donar suport a pujar als qui puguin executar els seus interessos i legislar per les seves conveniències.
La gran moguda a Catalunya, també marcarà el rumb electoral, i si es preparen unes eleccions plebiscitàries, no crec que abans de maig pel tema del tempo polític, posaria messions que entre setembre i octubres es faran.
Internacionalment ens trobam amb una guerra d’hegemonia. EUA està perdent la supremacia al món; els hi han sortit dos forts competidors: Rússia i Xina. EUA, està preparant un tipus de guerra econòmica amb la baixada del petroli, per enfonsar economies de competidors: Rússia, Veneçuela, Iran...
L’estat Islàmic serà peça clau amb el que passi a orient mitjà, i les estratègies de diversos socis.  
No serà gaire calm, l’any que encetarem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada