dimarts, 1 de gener del 2013

Diada de Mallorca: 31 de desembre de 1229-2012





Començaré escrivint sobre els  actes que he assistit de la celebració de la  Diada de Mallorca, el 31 de desembre, quan l’any 1229, el Rei en Jaume I El Conqueridor, entra a Ciutat de Mallorca.

Abans d’entrar a la crònica  dels diversos actes, voldria fer palès que a Mallorca l’enfrontament civil en contra d’uns governants clarament nocius per la nostra llengua, cultura i identitat nacional, que postulen el conegut “Una, Grande y Libre, i si no quedes massa lleig , ens tornarien a repetir: ¡Habla el idioma del Imperio! ha innundat de mostres i manifestacions l’any 2012: any de lluita, retallades i repressió.

Són els mateixos governants, ineptes, inoperants i altres qualificatius que tan bé va emprar en Plàcid Pèrez a l’acte organitzat per l’OCB per celebrar els seus 50é aniversari  i jo afegeix que són els mateixos que han aconseguit sacsejar una societat civil mallorquina que momentàniament, i no de manera tan massiva, veia en perill uns principis fonamentals de Poble que han estat vilment atacats.

Aquests governants incultes i traïdors a uns principis del Poble Mallorquí, no arriben ni a botiflers, però el seu odi i fòbia als sentiments del nostre poble s’han fet palesos dia a dia, per intentar fer desaparèixer el Mallorquí, nom del Català que es xerra a Mallorca.
Per una altra banda, tal volta se’ls hauria d’estar agraïts, ja que han aconseguit tot el contrari que es proposaven aquestes llumeneres que ens governen: Una unitat en front dels seus continuats atacs que s’ha reflectit infinitat de vegades al carrer. Com fou a la manifestació en defensa de la nostra llengua, que tragué al carrer prop de cinquanta mil persones.

Vaig estar a la  II Marxa de Torxes pel Dret a decidir, organitzada a  Sóller per part de la Comissió 31 D, on dues-centes persones férem el recorregut pels carrer de Sóller. Participaren en Pau i Càndid; xeremiers, la colla de bastoners de Gràcia  “Cop a Cop”.
 Banderes de Sóller i estelades, foren  onejades durant el recorregut, fins arribar a la plaça del poble i davant les Cases de la Vila, fou llegit un manifest clarament reivindicatiu contra els  atacs fets  per part del Govern de les Illes Balears, atacant la  nostra llengua, cultura i identitat nacional, denunciant les retallades en educació, cultura: Un poble inculte, i sumís és molt fàcil de manipular.

A la finalització de la marxa, es feu un sopar on participaren més de cent persones, al Gimnàs del Col·legi de Sant Vicent de Paül, on tornà a participar en Pau amb l’acompanyament amb tamboret i flabiol a la colla de bastoners. Participa el grup de música tradicional mallorquina  i reivindicativa Al-Mayurqa, i deixaren ben clar el sentiment que ens mou com a poble, ho resumeix molt clar una tornada d’una de les seves cançons: “No ens fareu callar, malgrat ens segueu la vida!” i totalment improvisada, una ballada popular amb les seves cançons, jotes, boleros...
             
30 de desembre, es baixa a Ciutat de Mallorca a la manifestació per la Diada de Mallorca. Prop de nou mil persones sortirem al carrer amb un sol clam: “Independència, Socialisme i Feminisme” reivindicant uns Països Catalans independents. La marxa sortí del Passeig del Born amb un llarg recorregut fins arribar a la plaça de “la pista dels patins” on fou llegit el manifest per part d’una d’un membre d’Endavant, represaliat  a la Diada de Mallorca de 2010. Donant suport al manifest   un grup de persones representatives d’associacions, plataformes i col·lectius que han sofert també repressions per part del Govern Autonòmic. Emocionant, que en Pau toqués tres himnes nacionals ,  de País Valencià: “La Muixeranga”,  de Catalunya: “Els Segadors” i de Mallorca “La Balanguera”.
Continua amb el concert amb “Al-Mayurqa, Valtònic ( també represaliat) i “Eixut”

Pensar l’increment en nombre de persones i d’associacions i plataformes de fa un any quan vaig estar a la darrera manifestació per la Diada,  m’omple d’orgull i d’esperança, ja que el clam sobiranista de l’esquerra independentista s’ha mostrat clarament al carrer.

Vull deixar constància que a una gran part d’actes de la diada, i a diverses xerrades, varem tenir la presència de Quim Arrufat Diputat al Parlament de Catalunya, per la Candidatura d’Unitat Popular- Alternativa d’Esquerra. Qui també assistí a la marxa de torxes de Sóller i al sopar.
“Que tremoli l’enemic/en veient la nostra ensenya/com fem caure espigues d’or/ quan convé seguem cadenes” Bon cop de falç...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada