dilluns, 16 de maig del 2011

450 è aniversari del Firó: Gran Firó de Sóller 2011


El passat més de gener se’m va proposar per part de Guillem Bernat, com a Regidor de Cultura, patrimoni i festes; prendre part activa amb els actes i difusió del Firó 2011 a través de les distintes xarxes informàtiques, i fer un promoció activa d’aquesta commemoració del 450 è aniversari del Firó.
Com podeu suposar vaig acceptar l’oferiment, malgrat saber que hi hauria prou feina i al temps em vaig sentir orgullós que es pensés amb mi per fer aquesta tasca.
La primera passa, fou crear dins del facebook el grup “Amics de la celebració del 450 è aniversari del Firó-Firó 2011” a fi de tenir aquesta eina per anar fent la divulgació d’actes, esdeveniments, reportatges fotogràfics on tant jo com qualsevol dels membres podia publicar i que fos el màxim de participativa possible i aquest objectiu s’ha assolit, ja que actualment el grup conta amb 466 membres.
Esdeveniments per a participar: El concurs del Lemes per a un consum responsable d’alcohol durant el Firó. Amb una participació de 32 lemes, finalistes cinc i el guanyador: “Alcohol controlat, firó assegurat” que ha aparegut a tota la publicitat que s’ha fet del Firó.
També la participació al concurs dels Cartells Fires i Festes que va tenir una gran participació, ben igual que el de les camissetes del Firó.
La presentació de les candidatures a les Valentes Dones 2011, que posteriorment serien votades pels membres dels col.lectius organitzadors del Firó, es feu el 24 de gener a la Sala Magna de l’Ajuntament. Fou un acte emotiu, on les tres parelles que formaren les tres candidatures, reflectien la il.lusió de tenir aquest paper tan maco i important de les Germanes Casesnovas. En vaig deixar constància fotografica a la pagina com del dia en que es feu la votació dia 12 de febrer, on foren triades Cati Pomar Urea i Magdalena Deya Miró. A dir que moltes altres persones han deixat testimoni fotogràfic.
A través del grup he intentat mantenir un contacte “virtual” amb tots els col.lectius organitzadors del Firó: Col.lectiu Sant Ponç 1561 Pagesos Firó de Sóller; amb les Pageses del Firó, amb la pagina “Es Firó de Sóller” per a compartir tot el que s’estava organitzant i els esdeveniments que de manera “virtual” feiem entre tots la seva difusió. Amb el col.lectius de Moros no hi vaig tenir tanta participació ja que no té pàgina; però arrel d’establir aquests contactes, i estreta col.laboració se’m va proposar esser el moderador a la reunió de 18 d’abril de tots els col.lectius organitzadors del Firó que exposarien la seva visió del Firó, així com també Guillem Bernat i després s’obriria un debat. Com intent esser clar com l’aigua, dir que em va desebre la manca d’assistència a aquesta part de l’organització del Firó.
El 29 d’abril com a acte de la celebració del 450 è aniversari del Firó, es feu la mostra exposició amb el mateix nom a la capella de les escolàpies. Molt maca i molt ben documentada, la inauguraren el Batle Josep Lluís Colom i les Valentes Dones 2010 Fotografies , explicació de tot el sentit històric del mateix, programes de festes antics , cedits per Tolo Ximet i una qualitat exquisita per tractar l’esdeveniment.
Dia 5 de Maig vaig tenir l’ocasió de gaudir de l’acte de la Investidura de les Valentes Dones 2011 a la parròquia de Sant Bartomeu ; també Valentes Dones Infantils i presentació dels personatges històrics infantils. Un acte emotiu on fou entregat l’escut de la Villa als presidents i presidenta dels col.lectius organitzadors del Firó.
El pregó de Frances Lladó, el vaig trobar difícil de superar. Una analogia entre els valors que portaren als Sóllerics/es a defensar els seus principis i valors, apropant a avui en dia on s’haurien de recuperar aquests valors que a vegades s’han perdut.
Dia 7 de Maig l’ofrena floral a la Mare de Déu de la Victòria. El poble vestit a l’antiga i en el reportatge fotografic que vaig fer : Catalina Forteza Aguiló(Catalina Ximeta), una Valenta Dona, que als seus 87 anys encara hi participa. Vaig pensar que aquest és l’esperit del nostre poble.
Del Gran Firó no en diré res . Hi havia que esser-hi.
He volgut fer aquesta cronologia perquè quedi constància i testimoni per part meva d’una vivència que m’ha encantat, participant des de l’inici fins al final.
Visca sa Fira, Visca Es Firo i Visca Sóller¡¡¡¡

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada