dissabte, 19 de març del 2016

Acord Unió Europea i Turquia: Vulneració flagrant dels drets humans






Començar l’article el dia del meu aniversari i el celebrat dia del pare, em du a pensar que a Lesbos no celebraran aquest dia, ja que hi ha molts pares sense fills que se’ls ha engolit el Mediterrani i molts fills sense pares. Famílies senceres que han mort durant la travessia i no celebraran absolutament res. Morts en un país forà.
Sempre he cregut que el dia del pare com el de la mare, són invents comercials.
Actualment i sobre la taula tenim el dia del refugiat maltractat.
Dia 18 de març passat la Unió Europea els ha fet un bon regal. Reunits els vint i vuit representants dels països que la conformen, entre governants i caps d’estat signaren l’acord de les deportacions massives dels refugiats “irregulars” cap a Turquia, quan  entrin a Grècia.
A canvi de què, rebrà Turquia aquests refugiats? És Turquia “estat segur” on es respectaran adequadament els drets humans, quan la mateixa Unió es passa per l’entrefolre l’article 141.1 de la Declaració Universal de Drets Humans que diu: “En cas de persecució, tota persona té dret a cercar  asil i a desfruitar d’ell, en qualsevol país”. I atemptant directament en contra de l’establert a la Convenció de Ginebra sinó també amb l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es troben prohibides les  expulsions col·lectives.
La Unió Europea no vol gestionar l’ajuda  sobre la vida d’aquestes persones sirianes que se’n van del seu país en guerra per salvar la vida. No vol que entrin a Europa  I actua rosant la il·legalitat dels seus propis principis i lleis. Una vergonya que ja s’ha definit com “Un dia fosc pel dret a l’asil, un dia fosc per Europa, i un dia fosc per a la humanitat” per part de Kate Allen, la portaveu d’Amnistia Internacional.
La Unió Europea havia posat el topall de cent seixanta mil refugiats i si tenim en compte que els vint i vuit països compten amb prop de cinc-cents milions d’habitants, no hi hauria problema de reallojament.  
Estan tractant a les persones que arriben a Grècia com a bestiar i moneda de canvi per llevar-se de davant l’obligació de gestionar adequadament l’ajuda a aquestes persones refugiades que prescriu les pròpies legislacions Europees.
A canvi del reallotjament dels refugiats sirians, Unió Europea li promet a Turquia la facilitació per la seva integració a la mateixa Unió, la lliure circulació per Europa dels ciutadans turcs sense necessitat de visat i a més portaran al Govern D’Erdogan, prop de set milions d’euros, a un govern que té de demòcrata el mateix que jo d’il·lús i que vulnera habitualment els drets humans, i ataca directament contra la llibertat d’expressió de manera flagrant.
Unió Europea amb un acord que vulnera a aquestes persones que fugen de la por i de la guerra dels seus països, està matant dos ocells d’un tret.
Acaba de traspassar, el que considera una “papereta” a un país que no es troba dins la Unió.
Quan surti publicat aquest article al Setmanari  Sóller, dissabte dia 26 l’expedició de voluntaris que surten de Mallorca cap a Lesbos per ajudar i entregar el que han pogut comprar a través de l’apadrinament de les bosses amb material que necessiten els  nadons, més les motxilles porta-nadons, possiblement estaran en camí o inclusiu hauran arribat. Quina rebuda tindran no és gaire segura. Ja que no són benvinguts els voluntaris, quan queda palès que les institucions europees són les que volen encarregar-se de la situació i que ningú els faci nosa.
Si torn a escriure sobre aquesta dramàtica situació, és, perquè pens que no s’ha d’oblidar en absolut.
No fa gaire el passat dia 18 es va celebrar el dia  de la Poesia Catalana a Internet. No podia deixar de publicar la meva aportació i ho vaig fer amb un poema curt , sobre la situació d’aquestes persones vulnerables que són tractades a potades per les institucions europees.
Molts morts més hi hauria de no ser per la labor increïble dels voluntaris.

Europa: Madrastra mala entranyada

Europa malmena als seus fills.
Una madrastra mala entranyada
que els deixa morir
dins la ignomínia.
Una Europa mesquina
de la que no em sent part.
Altre cop l’imperialisme
té les mans xopes de sang
pel negoci prou sucós
de les guerres interessades.
Avui les meves paraules
ploren pels refugiats,
venint-me a la memòria
antics genocidis oblidats.


                                                                            Josep Bonnín



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada