diumenge, 27 de desembre del 2015

Discurs monàrquic de Nadal i l’herència rebuda



M’ha semblat molt definitòria la imatge






En el marc dels insults monàrquics als que varem lluitar per la vertadera democràcia en contra de la dictadura fanquiusta i que formàvem part de l’esquerra rupturista; traïda i perseguida- no tan sols per la dreta i extrema dreta d’aquells moments- sinó també pels que acceptaren i orquestraren la transició=traïció; el darrer discurs de Nadal del Rei Felip VI; amb l’accentuació de la unitat nacional, aquella trista “España, una , grande y libre” ha estat a lo llarg dels anys una banderilla més.
Reescriure que Francisco Franco va alliçonar ( ensinistrar?) a Juan Carlos I, perquè tot quedas “atado y bien atado” fent-lo jurar “los principios del movimiento” i que el joc “monarco-democràtic”  que continua la figura d’Adolfo Suárez i que posteriorment amb tots  els governs  “partitocràtics” (PP-PSOE) ; hagin continuat la mateixa dinàmica que va instituir el cop d’estat, la guerra civil i la posterior dictadura; sense qüestionar en absolut la monarquia, i fer passes per un referèndum per consultar al Poble de l’Estat Espanyol si preferia una monarquia a una república ( regim legalment constituït i enderrocat per Francisco Franco); tot tenint en compte que el referèndum sobre la Constitució, fou condicionat per la incultura, l’alienació política, seguida de la repressió i de la por; al que ni en aquell moment ni ara mateix li don cap validesa ni ètica ni moral., i que va donar la victòria al “Si” fou una  manipulació carrinclona i aprofitada de la història. Era imprescindible també l’anterior llei d’amnistia per aprovar la impunitat dels crims i criminals franquistes.( Cal recordar i esbrinar quin era el passat polític del primer president Adolfo Suárez, triat pel rei Juan Carlos, per liderar la “transició”.
Algú s’ha atrevit a escodrinyar com s’ha fet la fortuna de la que ara disposa Juan Carlos, a hores d’ara o a lo llarg del seu mandat?
Qualcú sap si tots els seus negocis eren prou legals, i em refereix entre ells el que tenia amb el Rei del Marroc, al qual durant el temps que Juan Carlos fou preparar per la successió; se li havia regalat una part del Sàhara occidental perquè disposa d’una de les majors mines de fosfats del món i que deixar al Poble Sahrauí tancat en un campament de refugiats fins ara segle XXI?
Quina responsabilitat va tenir Juan Carlos I en l’intent de cop d’estat del 23 F ( 1981)?
De les aventures i desventures d’aquest Borbó ( moltes desgràcies hem patit dels Borbons els que estimam la nostra terra) ; des del decret de Nova Planta ( Felip V)  fins ara mateix amb la manca de delicadessa del rei Felip VI, el qual dins la sumptuositat del Palau Nacional, es dirigia també, a més de vint milions de ciutadans i ciutadanes de l’estat espanyol que es troben devora del llindar de la pobresa, també als quasi cinc milions d’aturats; inclusiu als que no cobren ni un cèntim de prestació, així com als treballadors i treballadores que tenen treball i que cobren un sou-esclavatge que  no els hi basta per cobrir les necessitats bàsiques.
El discurs ha estat prou analitzat; cert que no va tocar en absolut el tema de la corrupció i si el de la igualtat. Normal, ja que d’aquí no res es seuran al banc dels acusats pel cas Noós, el seu cunyat i la seva germana la infanta Cristina . O sigui, millor no parlar de corrupció, “no se nombra la cuerda en casa del ahorcado”
Respecte al cas Noós hi ha massa dubtes, vera que Juan Carlos, advertí al seu gendre Urdangarin que es retirés d’aquests negocis; devien esser no massa dignes, ni ètics ni pulcres o el podien esquitxar?  També un es demana si l’actual rei i amic del seu cunyat, en sabia res?  Diego Torres ( exsoci d’Urdangarin) afirmà que si en sabia i que la Casa Reial amparava els negocis.
I posat a demanar, perquè fou tan ràpida l’abdicació del rei Juan Carlos, amb la santa excusa, que jo no me la crec, de la vellesa? La monarquia en aquell moment vivia hores baixes: i hom presumeix que es veia que podia esclatar algun altre escàndol i per si de cas fer el canvi. Aquesta és l’herència que rep Felip VI, qui advocava la responsabilitat i la unitat d’Espanya, ja que sap que si el procés o possibles processos independentistes prenen  força menjarà prou clares les sopes.
A tot dir, que els ciutadans han perdut interès pel discurs. Més d’un milió i mig no en seguiren en relació a l’any passat, i juraria que dels que tenien qualcun canal pel que es transmetia, estaven per altres feines; preparant el sopar de Nadal.
Recordem, que a l’estat espanyol, hi ha hagut monàrquics, Joan Carlistes; però Felipistes i Leticistes, em sembla que poquets, poquets


Josep Bonnín

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada