dissabte, 23 d’agost del 2014

Nit de l’Art , Festes de Sant Bartomeu i Flower Power





Així s’està tractant una escultura única “El Sant Sepulcre”  de Josep Llimona. Una autèntica vergonya que ha denunciat en el seu moment el Col·lectiu Albaïna i ara la formada Comissió Josep Llimona- Sóller





La salutació del batlle de Sóller Carlos Simarro, per les festes de Sant Bartomeu, amb el títol “Sóller, ciutat capdavantera” que ha sortit publicat divendres i dissabte, passat en els dos setmanaris; no sé si l’he de catalogar dins del presumpte cinisme, el sarcasme, o una barreja d’ambdós; ja que a la ironia, no és el seu fort. I a més coneixent les seves fetes i desfetes a lo llarg d’aquests darrers anys que hem patit.
En el segon paràgraf i transcric: “Un dels nostres motors primordials a part, sense cap dubte de la cultura i el patrimoni, és el turisme”
Que tingui la santa barra de posar-se a la boca les paraules “cultura i patrimoni” parlant de motors, als que ni benzina els dóna, em fa flipar.
Quin esforç, intervenció, suport o ajut, ja sigui en participació o de forma pecuniària ha rebut per part de l’equip de govern per la cultura a Sóller durant aquesta legislatura vigent? La resposta és palesa, cap. Mirau els pressupostos.
Totes les mostres culturals que s’han fet a Sóller, han sortit de la iniciativa ciutadana privada, sense cap tipus de suport del consistori.  El qual inverteix  més en que els ciutadans i ciutadanes de Sóller tinguin una bona musculació ( les màquines del gimnàs de Son Angelats, (presumpta competència deslleial’), que inversions en mantenir a un poble culte. I l’altre pregunta amb resposta més que clarament meridiana, és: Interessa un poble culte, un poble que sàpiga pensar i analitzar les situacions i qüestionar-les? Ja no la pos de tan evident que és. Un poble culte no es deixa manipular.
Ara que ha passat la Nit de l’Art, si dubtau de les meves paraules , podeu fer alguna que altra pregunta als organitzadors sobre el suport del Consistori. A lo millor treuen flamada, o sigui que no vos ho aconsell.
Simarro, es mou com un peix dins l’aigua, a la recerca de la fotografia de la presentació amb els organitzadors i portant un extens i nodrit corifeu. També li encanta la fotografia del pregó, tot i que en alguns moments s’hagi d’enviar qualque altre granot, com fou el pregó del cineasta  David Carreras: Un escrit fonamentat, elegant i culte i al mateix temps vessant veritats, tractant de  manera senyora a les institucions ( concretament al Govern Rajoy , del mateix pal que Carlos Simarro)  a l’alçada del betum.
I per acabar,  a la mateixa Nit de l’Art, fent el  recorregut per fer poble – caram les eleccions municipals i autonòmiques estan a la volta del cantó- una passejada mirant les distintes parades, amb un posat entre aspectant i curiós, de què la mostra realment li importa.  Idò un pebre, que a mi no me la pega.
Una  mostra que atreu a devers cinc mil persones a Sóller, a gaudir de la cultura i l’art al carrer, hauria d’esser mimada per part d’un Consistori realment intel·ligent. No és un consell.
Pas a un altre costat, quan vaig veure del balcó de l’Ajuntament amb el “Flower Power” tot d’una em va venir al cap “Fes l’Amor i no la Guerra” llegenda del moviment Hippie creat el 1965 com a resposta a l imperialisme nord-americà en la guerra del Wietnam.
Vaig flipar en colorins, no tan sols per les lletres i les margalides,
Un moviment pregoner de la llibertat d’expressió àmplia, de l’amor lliure, de viure al dia, d’oposició al sistema capitalista, no em quadra gaire que congeniï amb  l’ideari ideològic del PP; que quan menys et dónes compte fa homenatges a la Divisió Azul, es fa fotografies amb la mà alçada i ostentant banderes feixistes.
Tot i que, com són eternes les seves contradiccions no és estrany. M’encantaria saber de quin cervellet va sortir  la idea., i esper, per les festes haver vist  regidors i regidores vestits amb l’estètica hippie. Puntàs!
Respecte del tema patrimoni i veure l’afer del Sant Sepulcre, l’escultura de Josep Llimona, les mentides, la còpia, la manca de respecte a tot Sóller, no n’escriure ja que prou bona feina fa la Comissió Josep Llimona-Sóller denunciant l’espoli.
Cap autoritat a la magnífica conferència de Natàlia Esquinas sobre l’obra de Josep Llimona, o sigui cultura? I un be negre amb potes roses!
La manera en que s’ha  perdut quantitat de patrimoni per desídia, és autènticament de vergonya. I deman, quina part dels nostres impostos han emprat per preservar-lo?
Bones festes passades de Sant Bartomeu!

Josep Bonnín

(*)  Enllaç al vídeo ART ROBAT- Comissió Josep Llimona-Sóller, projectat a la Nit de l’Art 2014 - https://www.youtube.com/watch?v=EAflVu_C0_8

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada