diumenge, 15 de febrer del 2015

Ruta de la Vergonya a Sóller i les veritats suren





Creu de Muleta dedicada al militar colpista “Jinetes de Alcalá” Lizazoain i homenatge als carrabiners vilment executats pels feixistes.



Dissabte dia 7 de febrer, fou organitzada per Memòria Històrica de Mallorca, i Col·lectiu Albaïna, la “Ruta de la Vergonya i homenatge als defensors de la legalitat republicana”
La denúncia pública dels monuments franquistes que vulneren la Llei de Memòria Històrica i que moltes institucions, inclusiu l’Ajuntament de Sóller se l’han passada per l’entrefolre.
Des del “Monumento a los caidos” passant per Es Llatzeret, que es convertí en presó dels republicans, fins arribar a la Creu de Muleta, dedicada al militar colpista i membre dels Jinetes de Alcalà Lizazoain; amb la veritat manipulada que acaba amb l'afusellament de dos carrabiners que procedint a defensar la legalitat de la república i després d’haver estat disparats quatre vegades pel militar; al intentar-lo desarmar i oposar resistència fou mort per uns dels carrabiners. El judici que portaria al dos al paredó fou plegat d’inconnexions i proves falses.
A la Creu de Muleta, em vaig trobar a una amiga de fa més de quaranta anys, Oliva Delgado, neta de Jose Muñoz, executat pels franquistes. Sembla que el món dóna moltes voltes i he tornat tenir contacte amb aquesta amiga, a qui li vaig dedicar un poema “Semilla”- escrit en castellà, ja que “gràcies” a l’escola franquista era analfabet amb la nostra llengua- quan estava  embarassada de la seva filla Amaranta.
He volgut fer una referència a aquest acte, ja que fou molt emotiu, a la Creu de Muleta, escoltar la intervenció, tant de n’Oliva com de l’altre net del carrabiner executat.
Des del 1936 i passant pels quaranta anys de dictadura franquista, hi ha moltes ferides obertes i no cicatritzades.
La Constitució Espanyola de 1978 i la Llei d’amnistia ( esborrany i compte nou) va deixar un marc per la impunitat dels crims perpetrats pels feixistes que “governaren” amb mà de ferro durant aquells foscos temps, amb una repressió sistemàtica i ben orquestrada. A dir que governants durant la democràcia han posat prou pals a les rodes perquè la veritat continuï tapada.
Esper que la Justícia Argentina arribi més enfora amb la causa dels repressaliats i assassinats durant el Franquisme, per retornar la dignitat a les víctimes, i als familiars i amics de les mateixes. Queda encara molt de camí per fer.
Quedi palesa la meva condemna ferma, amb els “governants” i poder judicial, que no permeti dilucidar d’una vegada tota la veritat.
Les diverses maneres d’injustícia de cada vegada són més flagrants i no vull deixar de denunciar, botant a una altra situació, el que passa a La Casa Llarga, on quan escric això, el meu amic Jaume Santandreu, al qui don tot el meu suport, s’haurà argollat en defensa d’aquest espai, dels que els volen treure defora la família propietària. S’ha declarat ja “Territori Okupat” i mentre els nostres “des governants” pul·lulant pel Vaticà a veure si santifiquen al Beat Ramon Llull, el que escrivia en “català de Mallorca”  i ho escric, perquè en Joserra i corifeu, porten la ignorància per bandera,
Mentre Jaume Santandreu està lluitant, perquè no es prengui un espai als exclosos d’aquesta Mallorca a vegades molt injusta; me n’he assabentat que unes monges de la Institució de Religioses de Sant Josep de Girona, apareixen a la llista Falciani perquè tenien, pobretes meves, 2’7 milions d’euros en un compte a Suïssa: Insultant i de pocavergonyes.
Darrerament s’estan destapant moltes absurditats, sembla que les veritats estan surant i no hi ha qui les pugui continuar amagant i surt a llum pública tota la porqueria amagada: Casos de corrupció a balquena, frau amb les més diverses maneres ( incomplir un programa electoral n’és un d’ells), estafes, i robatori a balquena  de doblers públics.
Per les nostres contrades, també hi ha veritats que són de vergonya, gastar-se prop de dos-cents mil euros en arreglar dos carrers i que la partida de serveis socials anual sigui de set-mil cinc-cents, clama al cel.
Sembla que amb l’arribada d’eleccions, els euros van a dojo, i  el que no es feu durant el mandat, ara sembla que es fa a esquerada. Una mica de mala olor si que fa.
Per les nostres contrades, les espases continuen en alt, fins arribar a la falta de respecte i com més es va apropant el més de maig, sembla que el combat encara serà més dur, entre els des governants” i membres de l’oposició.
I per avui tanc la paradeta., i quan surti publicat, ja haurà passat la rua.

Josep Bonnín

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada