dissabte, 26 d’abril del 2014

La Festa del llibre i Sant Jordi a Sóller





Quan em pos a escriure l’article setmanal, ho faig a la planta de baix de casa, enlloc de l’estudi. El nostre net Hugo, que aquest Sant Jordi, fa no fa, ha fet cinc mesos, està jugant al parc i està faent un discurs ben convençut. Ell s’explica, el problema és nostre que no comprenem  el seu llenguatge.
Li  vàrem comprar el seu primer conte per celebrar la Festa del Llibre. Un conte sobre la llegenda de Sant Jordi. Sempre he cregut i així ho férem amb el nostre fill Ricard, que s’ha de començar prest amb l’hàbit de la lectura. Enriqueix la vida. N’Hugo de moment comença amb imatges.
Aquest Sant Jordi, vaig estar a la parada de la llibreria Calabruix al carrer de Sa Lluna. Hi havia els meus dos fillets literaris: “Cadències quotidianes” recull de poemes i “Sota la meva mirada” recull de narrativa breu. Durant el dia, els vaig estar dedicant als que els que s’aturaven a comprar-los.
Vaig seguir les noves del Sant Jordi a Barcelona i vaig estar molt content quan vaig veure les fotografies de la parada de l’Associació de Relataires en Català a la que estic orgullós de pertànyer. Hi havia molts llibres d’amics i amigues relataires, amb qui m’uneix el nexe comú de l’estimació de la paraula.
Sant Jordi, a més de ser la festa del llibre, fa estona que és una festa reivindicativa, on la nostra llengua (catalana, per més senyes que quedi clar) es troba al carrer.
Sant Jordi, la Rosa, la quadribarrada i els escriptors i escriptores dedicant els llibres. És la nostra llengua que ens vertebra com a Poble És  la nostra cultura i la nostra dignitat de nació.
Llibres amb moltes altres llengües. respectades, malgrat  moltes vegades no ocorre el mateix  amb la nostra. La darrera de l’esperpent d’en Bauzá que hem de patir per  les nostres contrades, amb la  dèria, de salar les telenotícies d’IB3-PP3.
A Mallorca, durant la festa del llibre hi ha hagut parades a cada Poble, la més gran com cada any a Ciutat de Mallorca, arrel de tenir un dia prou enfeinat no em va esser possible arribar-hi i saludar a les meves amigues i amics escriptors. Altre any serà.
Retornant a Barcelona,  m’ha semblat molt coherent  que els escriptors i escriptores es negassin a anar a la parada del FNAC, a signar com  protesta i donant suport a la vaga dels seus treballadors, arrel de la previsió d’un acomiadament massiu i baixada de sous. L’estand estava buit, inclusiu de  públic.  
Al final l’empresa ha fet anques enrere. I és ben cert com diu Ada Colau, representant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca: Si es pot!. Sol cal organitzar l’acció corresponent per part de la societat civil  i esser prou crítics i incidents per tombar el poder maldestre que es vol exercir sobre  contra nosaltres.
Per celebrar el dia, entre altres coses vaig escriure una glosa ( dècima inèdita que la transcriuré a les acaballes de l’article) i vaig compartir a la xarxa l’àlbum de fotografies que vaig fer a la Parada de Calabruix i dels meus llibres. Fou un dia rodó.
El passat dissabte vaig gaudir de signar els meus llibres a la plaça: “Cadències quotidianes” i “ Sota la meva mirada” a la parada de Calabruix. Així com participar en el contacontes organitzat per la biblioteca municipal, amb el meu conte “Starkia o la desaparició de les estrelles” publicat  per l’Associació de Relataires en Català   (2012) en el recull “Les Estrelles” Editorial Meteora
Farà un parell d’anys vaig tenir l’ocasió de viatjar a Barcelona per Sant Jordi, a celebrar aquesta màgica diada. Vaig anar a veure a la parada i a saludar a companys i companyes de dèries literàries, que ens coneixerem virtualment  a través de la pàgina de relats en català, que ara el mes de juny farà deu anys que hi vaig començar a escriure. Enguany des de la distància, aix aquesta mar nostra que ens acosta i ens allunya, pels mitjans virtuals he seguit l’esdevenir.
La glosa:

Paraula

Paraula que indòmita sorgeixes
transitant el riu pel seu cabdal
t’arriba, sonora, i intueixes
defensar-la contra qualsevol mal.
Profunda, alada, abismal
camí irreverent de l’aventura
sens saber el que ella perdura
ni quin serà el seu destí remot
i mentre, tu fas tot el que es pot
a punts fins a perdre la cordura.

dimecres, 23 d’abril del 2014

Paraula






Paraula que indòmita sorgeixes
transitant el riu pel seu cabdal
t’arriba, sonora, i intueixes
defensar-la contra qualsevol mal.
Profunda, alada, abismal
camí irreverent de l’aventura
sens saber el que ella perdura
ni quin serà el seu destí remot
i mentre, tu fas tot el que es pot
a punts fins a perdre la cordura. 

*Dècima- Inèdit Sant Jordi 2014

dissabte, 19 d’abril del 2014

La partida de Gabriel Garcia Marquez




       Gabo i les seves papallones a Macondo (Aracataca)




El traspàs  del periodista i  escriptor colombià Gabriel Garcia Marquez (Gabo)  m’ha portat a fer un viatge en el temps.
He retornat al moment en que els moviments socials revolucionaris d’esquerra sacsejaven Amèrica llatina i ens arribaven – els que ens trobaven dins la lluita a la clandestinitat- d’estrangis, la literatura i la música que es gestava allà. El que aquí estava censurat, escriptors i poetes no adeptes al règim o inclusiu morts ( Miguel Hernandez, ... ) editorials argentines ho publicaven i arribava.
Hi havia una gran convulsió i els enfrontaments entre els intel·lectuals conservadors addictes al règim dictatorial  i els d’esquerra. La lluita contra les dictadures era molt cruenta i repressiva. Flairaven aires de llibertat.  Gabo era irreverent.
Treballà de periodista a Nova York , a “Agència de Premsa Latina”
La seva gosadia i el treball revolucionari  d’esquerra el portaren a l’exili a Mèxic.
Els llibres de Garcia Marquez varen marcar una bona etapa de la meva vida lectora.
Citaré  uns quants llibres de la seva extensa obra literària: Posar en primer lloc “Cien años de soledad”, “El amor en los  tiempos del colera” , “El coronel no tiene quien le escriba”, “El otoño del patriarca”  i per acabar, “Crónica de una muerta anunciada” i la seva darrera obra “Memoria de mis putas tristes”
Guardonat amb el Premi Nobel de Literatura  i es nega a rebre el “Principe de Asturias”.  Ha deixat un legat immens, com altres intel·lectuals ( No crec que li hagués agradat massa la paraula) de literats, poetes, assagistes compromesos amb la transformació social que vivia en aquell moment ( encara la viu) Amèrica Llatina.
Cantautors com : Jorge Cafrune, Larralde, Quintin Cabrera, Mario Benedetti, Victor Jara ( assassinat durant el cop d’estat a Xile 1973) Silvio Rodriguez (cubà) . Sense oblidar grups com  Quilapayun amb la “Cantata de Santa Maria de Iquique” que en aquell temps de la dictadura franquista, ens arribà en cassette, dels quals es  feien còpies i s’escoltava amb molta precaució, com jo vaig fer dins d’un sis-cents en una barriada allunyada de Ciutat de Mallorca, en un carrer fosc.
Ens sabíem totes les seves cançons que cantàvem a actes reivindicatius, i a concerts prohibits. Molts, joves, atrevits i ossats, agafarem la guitarra ( la meva la vaig batejar com a “Glop de foc” encara la conserv una mica cruiada ja que la transitava per tot, i també vaig aprendre uns quants acords per fer nostres les cançons. Més tard, vaig compondre les meves conjuntament amb el meu germà.
De Victor Jara  “Te recuerdo Amanda”;  de Pablo Milanés,  “Jo pisaré las calles” “Comandante Che Guevara” de Silvio Rodriguez, ... llista inacabable, Cançons en plena vigència.
Teniem la fe que aquella transformació d’allà, també ens ajudaria a la transformació d’aquí, cap a recuperar les llibertats perdudes i retornar a la democràcia, primer passa per demanar més cap a la transformació socialista, Durant la transició fórem ben traïts per les forces d’esquerra no rupturista que pactaren amb el franquisme i grups conservadors.
Hi havia governs que s’assolien per via democràtica que ens omplia d’esperances. El de la Candidatura d’Unitat Popular  aconseguit per Salvador Allende a Xile, ens portava una alenada d’aire fresc que aquí no en teníem. Cuba i el derrocament del Dictador Batista per part de la guerrilla de Fidel Castro i el comandant Che Guevara ( un líder que formaria part de l’imaginatiu  de molts  moviments d’esquerra).
Aquella gran lluita s’estava internacionalitzant.  Nord Amèrica amb cantautors com Bob Dylan, Joan Baez....
Hi havia fronts molt poderosos en contra, que exercien la repressió arreu d’on hi pogués haver- hi moviments alliberadors que posassin en perill les seves àrees d’influència: Recursos espoliats al poble  i poder geoestratègic.
A Xile muntaren el cop d’estat (1973). Allende va nacionalitzar les mines de coure , en mans de multinacionals nord-americanes i també alguns bancs. Cop d’estat orquestrat per la CIA donant suport al militar colpista Augusto Pinochet.  I en relació a Cuba, l’embargament per anihilar la revolució. Recordem l’intent d’invasió de Cuba, per EUA  mandat Kenedy  i derrotats i expulsats per les tropes revolucionàries cubanes.
Gabriel Garcia Marques descansarà en pau a Aracataca:  Macondo.  Escrigué: “La muerte no llega con la vejez, sino con el olvido”·
I irreverent escriví: "El día que la mierda tenga algún valor, los pobres nacerán sin culo"
Fou un enamorat de la vida. Des d’aquí, només vull dir-te: Gràcies Gabo per compartir-te!

Josep Bonnín

dimecres, 16 d’abril del 2014

La Diada de Sant Jordi i el dret a decidir







Sant Jordi matarà el drac
del dictador espanyolisme
que ataca amb tant cinisme
del seu estat policiac.
No consentirem l’atac
ja que molt clar s’ha de dir
que el dret a decidir
és  del poble en democràcia
lluitant  contra l’autocràcia
que tossut vol mantenir.

La marca Espanya es psicòtica
perquè sols sap violentar
Catalunya sap guanyar
contra la marca despòtica.

dissabte, 12 d’abril del 2014

Lobbys: El control econòmic i polític mundial






De quina manera els governs legislen amb connivència amb els lobbys financers? Començ aquest article, i amb el que aniré escrivint, queda palès com aquests grups de poder controlen polític i econòmicament el món.
El lobby  financer, que actua principalment a Brussel·les- gasta aproximadament cent vint milions d’euros per pressionar a la Unió Europea, on es regulen les lleis de gran abast, que desprès els estats pertanyents hauran d’aplicar obligatòriament i amb uns certs terminis amb les diverses directives.
El lobby financer compta amb prop de mil set-cents lobbistes, els quals s’encarreguen de la  feina de pressió: Contactes, informes interessats, compromisos amb Eurodiputats afins. Feina de guant blanc, on teòricament no es comet cap tipus de delicte. Actuen de manera legal, però legitima no ho sembla massa.
Existeixen bastants denuncies de la seva manera d’actuar, tot i que sempre hi ha un mur i/o barrera, per arribar als que realment mouen els fils.
La crisi preparada i orquestrada del 2008 ( no és la primera, depèn de les conveniències dels grups de poder); es descriuen les influències ( per a mi nocives i tòxiques) d’aquest poder econòmic que obliga i dirigeix al poder polític, qui finalment aplica les mesures convenientment dictades.
Els polítics, governants, són els braços executors d’aquests interessos d’un sistema capitalista agressiu com mai i ideològicament neoliberal.
Qui mana i comanda és la figura “abstracta” del Mercat. Amo i déu – sense cara visible- però que se li pot posar molt fàcilment: Les més importants fortunes del món, on s’hi troben una gran part de les monarquies europees. Rochild, Rokefeller i tot l’entramat que s’han fet multimilionaris amb negocis no gaire nets. Aquests grups de poder amb seu a la gran major part de països del món, Europa, EUA, Països Àrabs... normalment a on controlen i disposen dels recursos i de la riquesa que es genera a països de la resta del món, inclusiu on tenen la seu.
Actuen des del ple colonialisme del segle XXI . No faig referència al Club Bieldelberg (1954)  que unifica als gestors de la trama, a nivell mundial.
Aquests grups, planegen el que sigui con tal d’augmentar el control, beneficis i poder. Des dels diversos centres d’intel·ligència, disposant també dels seus mercenaris i sicaris que fan la feina bruta. Ells són tan fins que no maten, no és de bon gust. Tampoc assassinen no és de bon gust. S’emeten les ordres oportunes i ja està.
Es troben dins de tots els tràfics. Armes, orgues, persones...
La seva trajectòria és de fa bastants anys, però s’enforteixen  a partir dels finals de la II Guerra Mundial. Les guerres mundials, han vingut a esser un repartiment del món entre ells mateixos. Tot i que, anteriorment, ja tenien les esferes d’influència. Basta llegir una mica profundament la història, per no anar massa enfora, segle XIX, XX i ara XXI.
La manera, no cruenta, al manco a nivell de morts, s’emprà per marcar els interessos de les grans multinacionals: Des d’alimentació, sanitat, informàtica, big farms ( multinacionals farmacèutiques)...
L’entramat opera a tots els països del món. Poden muntar des d’un cop d’estat ( Espanya i Xile per exemple)  com una guerra ( Iraq) .
El control de tots els recursos del món és el seu leif motiv.
Ara mateix ho podem veure amb el que passa amb el gas a Ucraïna i Rússia. Putin és l’executor dels interessos. Mentre el poble es mata al carrer.
La manipulació a través de tots els seus mitjans, rosa l’excel·lència. Es troben per sobre de les ideologies. Simplement les empren pels seus interessos. Un exemple palès, el que està passant amb les prospeccions petrolieres, El PSOE va signar l’aprovació el seu dia , i ara el PP ( Hipòcrita, que obeeix la veu del seu amo)  surt a manifestacions en contra i vota a favor a les institucions ( Parlament- Congrés de Diputats)
Els grups de poder esmentats, han provocat l’augment de pobresa de manera escandalosa. Ara ja existeixen pobres amb lloc de treball.
Merkel porta la batuta. Desintegrar l’economia dels països del sud: Portugal, Grècia, Itàlia, Espanya...
La seva impunitat és quasi absoluta. Ja que els executius dels diversos  països, pressionen sobre el poder judicial perquè així sigui. Els Governants també es beneficien. I desprès són premiats amb bons sous i càrrecs.
Com digué David Fernàndez: No és el sistema corrupte, la corrupció és el sistema.

Josep Bonnín

Hi ha la relació dels que l’han format històricament i del que el formen ara.

En quant a bibiografia recoman el llibre de Daniel Estulin, “La verdadera historia del Club Bildelberg” (2005) Editorial Planeta

dissabte, 5 d’abril del 2014

Afer Aguirre, aforament alteses i la justícia igual per a tots





Començ amb una gran indecisió o dilema.
Per una banda, i que consti que de moment, temptat estic, però no ho faig, sobre cap notícia dels setmanaris i les gràcies del nostre Consistori, que les té totes.
No sé si escriure sobre l’Afer Esperanza Aguirre “ que ha tornat demostrar esser “la còlera de dios” com fa estona la vaig rebatejar, per les grans avingudes de los Madriles; O si tan bé, escriure  per enèsima vegada ( fart un està) de la veritat reial  ( no parlava ex-catedra, sols ho fan els Papes) quan Juan Carlos I, inspirat pel cel, digué: “La justícia debe ser igual para todos” ( Es permet fer un panxó de rialles, fins que saltin les llàgrimes) .
Ho dic, perquè me n’he assabentat que s’ha aprovat , que la Reina ( no de copes) si no d’Espanya i el Príncep hereu, de cop i volta tindran la condició d’aforats ( hom que és mal pensat, se l’ocorre a veure si té res a veure amb el Cas Noos, ja que si rebés l’hereu, tindríem un duet monàrquic amb un plebeu passejar per les rampes dels jutjats de Via Alemanya). La condició d’aforats ( no ho he arribat a entendre mai) la tenen altres càrrecs polítics. O sia, la justícia ordinària ( que a nosaltres ens tocaria, si o si) , no els pot ficar mà, sempre en el bon sentit metafòric de la paraula.
Anem per parts, que si no llavors embullaré la troca i ja hi ha prou coses embullades ( que li demanin a “Na trepitja Sa MoMa”) com perquè jo n’hi afegeixi més.
N’Esperanza, dona, possiblement futura excandidata a l’alcaldia de Madrid)  crec que amb el seu afer, paciència, que ara va, ella mateixa s’ha exclòs.
La susodicha, havia aparcat el seu cotxe – bastant bo per cert- en un carril bus de la Gran Via , de Madrid, per més senyes. Un agent de mobilitat, va al cotxe, altre se li posa davant amb la moto ( protocol) i quan arriba l’esmentada, li demanen la documentació ( ara corre que no la tenia). Sembla que ella li va dir que com ja tenia la matrícula, la denuncies i ni espera la multa, això després d’una conversa no gaire amigable pel to. Sens que l’agent l’autoritzas a partir, ella arranca el cotxe, bona accelerada i li pega un ceballot a la moto i la fot pel terra.
Segueix l’afer. Perseguida la fugada fins a casa seva, parlen amb els guàrdies de seguretat, que són agents de l’autoritat, guàrdia civils ( que paguem tots nosaltres) i després sembla que se’n van. Aguirre ha contestat amb un comunicat. Ara veurem de quins delictes se li imputen. La multa és de 200 € poca cosa, lo altre més car.
Vos puc assegurar, que si jo faig el mateix, em duen exposat a comissaria després de la corresponent detenció, pas el vespre al quarter i al se’n demà dematí em posen a disposició judicial, amén del test d’alcoholèmia, diuen que perquè no va posar en perill la seguretat dels conductors. Persecució per Madrid. I ara denúncia per desobediència a l’autoritat. Entre sis mesos a un any de presó

Aguirre no li  enflocà,  allò tan emprat, pels cacics  : “Usted no sabre con quien esta hablando”, ja que xerrar ho feren poc, el temps de partir com ànima que se’n du el dimoni.
Si no fos per la serietat de la situació a la qual  he intentat donar-li un caire humorístic, ja que és per llogar cadiretes, sobre tot les excuses que la dona, li va escometre a l’agent: “Iba a retirar dinero al cajero, porque me han robado la cartera”  o “Me he parado a comprar las entradas del circo, par llevar el domingo a mis churumbeles” La segona és inventada meva, perdoneu. La primera no.
Durà més cua l’afer. Mereixedor d’una glosa, l’altre també.
Respecte a l’aforament de la reialesa, podria creure que és una mesura preventiva per si de cas, els rebentas el Cas Noos; ja que d’esser així tindríem més imputats.   El Rei, ja li deia a n’Urdangarin que s’enretiràs d’aquest negoci. Que més segur és caçar elefants. “Que no basta ser bo...”
Diuen que sap més el diable per vell, que per diable. Quina família més irreal!
Ho deix aquí, ja que tinc una mandra primaveral que no és de dir.